Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η χιονοθύελλα του Turner


Snow Storm – Steam-Boat off a Harbour's Mouth Making Signals in Shallow Water, and going by the Lead. The Author was in this Storm on the Night the "Ariel" left Harwich [1842]
Joseph Mallord William Turner 

"Μια άμορφη μάζα σαπουνόνερων και ασβεστώματος" ή ένας "από τους πιο μεγαλιώδεις πίνακες με θέμα την καταχνιά, το φως και τη θάλασσα που ζωγραφίστηκαν ποτέ";
Εννιά χρόνια πριν το θάνατό του, ο Τέρνερ (1775–1851) παρουσίασε αυτή την τοπιογραφία, λάδι σε καμβά, αναπαριστώντας μια συγκλονιστική προσωπική του εμπειρία από θαλασσινό ταξίδι πάνω στο ατμόπλοιο Άριελ.
O Tέρνερ διατείνοταν ότι είχε βάλει τους ναύτες να τον δέσουν επί ώρες στο κατάρτι -σαν νέο Οδυσσέα- για να νιώσει στο πετσί του ακριβώς τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, αν και πολλοί δεν πιστεύουν πως σε προχωρημένη ηλικία ήταν δυνατόν να είχε αντέξει τέτοια εμπειρία.

Οι κριτικές για το έργο του ήταν κυρίως πολύ αρνητικές.
 Ο τολμηρός του πίνακας σχεδόν εξαφάνισε το πλοίο μέσα σε μια φαντασμαγωρία χρώματος, ίσα-ίσα που διακρίνουμε το κατάρτι με τη σημαία και τον τροχό του ατμόπλοιου μέσα στη σκούρα σκιά του.
Μα μήπως αυτό δεν είναι η πιο ξεκάθαρα ρεαλιστική αναπαράσταση ενός σκάφους μέσα σε τρομερή χιονοθύελλα;

Το θέμα της επικινδυνότητας των θαλασσινών ταξιδιών είχε απασχολήσει το ζωγράφο σε πολλά του έργα: πίνακες, χαλκογραφίες και σκίτσα.

βιβλιογραφία

David Littlejohn  A Work With a Legendary Creation Story:
Steam Boat off a Harbour’s Mouth,’ J.M.W. Turner

Gombrich, E. H. (1998). Το χρονικό της τέχνης. Β’ Έκδοση, μετάφραση της 16ης αγγλικής. Αθήνα : ΜΙΕΤ
σελ. 492-493

Turner's Snowstorm explained  [βίντεο]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου